Izvršni komitet SNSD-a u Banjaluci donio je juče odluku da raskine koalicionu saradnju na svim nivoima sa Socijalističkom partijom Srpske.

Saopšteno je to nakon sednice Izvršnog komiteta u Banjaluci.

Pročitajte zaključke:

1. Izvršni komitet SNSD konstatuje da su izbori održani u nedelju u uslovima teških okolnosti zbog pandemije virusa KOVID 19.

2. Izvršni komitet SNSD pozdravlja demokratsko opredeljenje građana Srpske.

3. Izvršni komitet SNSD smatra da rezultati izbora i glasovi koje je ostvario SNSD u najvećem broju lokalnih zajednica obavezuju da se nastavi delovanje i politika ekonomske stabilnosti, održavanja zaposlenosti i realizacijom razvojnih projekata u celoj Republici.

4. Izvršni komitet SNSD smatra velikim uspehom činjenicu da smo ostvarili pobedu u 42 lokalne zajednice za pozicije gradonačelnika i načelnika, od ukupno 63 grada i opštine u Republici Srpskoj i konstatuje da je u odnosu na dosadšnjih 40 gradova i opština ostvarena pobeda u dve lokalne zajednice više.

5. Izvršni komitet SNSD je razočaran rezultatima za izbor gradonačelnika Banjaluke i žali za rezultatom za gradonačelnika Bijeljine.

6. Izvršni komitet SNSD pozdravlja činjenicu da je ostvarena pobeda u gradovima Prijedor, Doboj, Gradiška, Zvornik, Istočno Sarajevo i Trebinje.

7. Izvršni komitet SNSD pozdravlja povećanje broja opština u FBiH u kojim je pobedio SNSD, a to su Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

8. Izvršni komitet SNSD konstatuje da rezultati izbora za odbornike u Skupštini Grada u Banjaluci i Bijeljini omogućavaju formiranje skupštinskih većina na čelu sa SNSD-om, koje će u skladu sa opredeljenjem i podrškom birača koju smo dobili voditi odgovornu politiku u interesu svih građana.

9. Izvršni komitet SNSD pozdravlja današnje formiranje skupštinskih većina u Banjaluci i Bijeljini.

10. Izvršni komitet SNSD smatra neistinitom tendenciju pojedinih medija da izborni rezultat SNSD-a prikažu kao loš, s obzirom na to da je SNSD osvojio veći broj načelničkih i gradonačelničkih mesta u odnosu na prošle lokalne izbore, kao i ubedljivo najveći broj odborničkih mesta širom Srpske.

11. Izvršni komitet SNSD konstatuje da izbori u Republici Srpskoj nemaju nikakvu poveznicu sa izborima u regiji.

12. Izvršni komitet SNSD konstatuje da je izbor gradonačelnika u Banjoj Luci i Bijeljini pokazao da nije postojala potpuna opredeljenost svih stranaka u okviru koalicije koju predvodi SNSD da se podrže i kandidati za gradonačelnika.

13. Izvršni komitet SNSD smatra potrebnim da u svim lokalnim zajednicama SNSD ponudi koalicionim partnerima, gde god je to moguće, formiranje skupštinskih većina uz učešće svake stranke pojedinačno u vlasti, shodno broju odborničkih mandata.

14. Izvršni komitet SNSD je donio odluku o raskidu koalicione saradnje na svim nivoima sa Socijalističkom partijom Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here