Priština više i ne pokušava da sakrije da su Srbija i Vučić pobedili u Vašingtonu. Strepe od pregovora u Briselu, gde je glavna tema Zajednica srpskih opština.

Američki predsednik Donald Tramp i zvaničnici Evropske unije planiraju da od Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu naprave novu Republiku Srpsku!

Ovo tvrdi predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, koji ističe da ponovno otvaranje pitanja ZSO u Briselu predstavlja ‘veliki korak unazad’ za Prištinu. Tači kaže da niko nema pravo da uopšte pregovara o ZSO i da niko nema pravo da postigne neki novi sporazum sa Srbima.

Stručnjaci ocenjuju da je Priština svesna da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pobedio u Vašingtonu i da Albanci strepe od pregovora u Briselu, gde je glavna tema upravo ZSO, na čije su se osnivanje obavezali još 2013. godine.

Slabljenje ‘Kosova’

Formiranje ZSO, inače, kao glavna tema, otvorena je 7. septembra prilikom Vučićeve posete Briselu, a predsednik je na tome direktno insistirao. Istovremeno, Amerikanci podržavaju dijalog u Briselu, samim i tim i osnivanje ZSO, o čemu svedoči izjava Trampovog izaslanika Ričarda Grenela da će se ‘političkim pitanjima baviti Brisel’.

Ovo je izazvalo veliku paniku u Prištini. Tako Hašim Tači kaže da je ponovno otvaranje pitanje ZSO u Briselu ‘udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta’.

– Postoji opasnost da se stvori ‘Republika Srpska’ na Kosovu. Pokretanje tema kao što su ZSO, imovina ili druge stvari, agenda je Srbije koja je usmerena da proces ide ka potpunom rasulu i tendenciji slabljenja države Kosovo. Za mene je to korak unazad. Pitanje ZSO rešeno je sporazumom iz 2013. godine. Parlament mora da bude veoma oprezan. Niko nema pravo da pregovara, a kamoli da se postigne neki novi sporazum o ZSO – poručuje Tači, dok savetnik ‘kosovskog premijera’ Džavit Bećiri najavljuje da će Priština osnivanje ZSO uslovljavati ‘međusobnim priznavanjem’!?!

Danas nastavak dijaloga u Briselu

Delegacije Beograda i Prištine nastaviće danas u Briselu tehnički dijalog. Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a iz te kancelarije najavljuju da će se razgovarati o formiranju ZSO i pitanju imovine. Dijalog će biti održani u sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Diplomata Zoran Milivojević, komentarišući sve ove navode, kaže da su krucijalni rezultati razgovora u Beloj kući to što nije bilo reči o statusnim pitanjima i što se ekonomija uklopila u naš koncept i strategiju u regionu.

– Posebno je bitno što iza ovoga stoji Amerika, koja je stvorila celu tu priču o Kosovu i stala iza te nezavisnosti. Oni su ključni akter te priče i na svom terenu su odustali od najvažnijeg cilja kada je reč o Kosovu i Metohiji. Tramp je na neki način odustao i od svog stava, jer je jedini način da se postigne rezultat uvažavanje i srpske strane – ističe Milivojević.

Vučić pokazao jačinu

Aleksandra Tomić, šefica Odbora za finansije, ocenjuje da je Vučić na sastanku u Beloj kući pokazao jačinu državnika koji se na najvažnijim mestima bori za interese Srbije, što dokazuju i reakcije iz Prištine.

– Predstavnici američke administracije takođe pokazuju kolika je jačina predsednika Srbije, jer se bez obzira na svoju političku budućnost ne libi da kaže šta misli i da se bori za državne interese koji su mu iznad svega. Kada jedan Grenel i jedan Tramp kažu da je Vučić jedan od faktora mira u regionu, onda je to za izuzetno poštovanje – zaključuje Tomićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here