Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je u Briselu vođen tehnički dijalog, ali isto tako i dijalog o Zajednici srpskih opština i poručio da napretka u dijalogu ne može biti sve dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, kako je dogovorena 2013. i 2015. godine.

– Ako smo se pre nedelju dana dogovorili da ovde glavna tema bude Zajednica srpskih opština i vi onda veče pre toga kažete da nemate kapacitet i ovlašćenja da o tome razgovaramo, to ne znači da se o tome neće razgovarati. Danas se i te kako o tome razgovalo i ovo jeste bio tehnički dijalog, ali i dijalog o ZSO, jer je veliki deo vremena srpska strana potrošila na razgovore o toj temi – rekao je Ðurić novinarima.

Kaže da smo izneli snažne primedbe na način na koji su se komunicirale neke od tema od druge strane.

Ðurić ističe da je bila prisutna negativna kampanja u kojoj su spominjana i deca i da nije bilo lako u toj atmosferi zastupati državne interese, ali i da nijedan oblik pritiska neće uticati na kvalitet pripreme naše delegacije u Briselu.

Podseća da je 2013. sa Prištinom dogovorena ZSO zajedno sa Briselom i da je Upravljački tim ZSO 2015. pripremio principe za formiranje ZSO koje je ovde Mustafa potpisao.

– Ti principi imaju 23 tačke i pre toga briselski sporazum ima prvih šest tačaka koje se tiču isključivo ZSO – naveo je Ðurić.

Ističe da je isključivo Upravljački tim za formiranje ovlašćen da pripremi, predstavi i usvoji Statut ZSO, kao i da prištinski Ustavni sud sa time nema nikakve veze, niti treba da ima.

– To što je prištinski Ustavni sud uradio jeste sa političkim ciljem da bi ponuštio 22 od 23 principa za uspostavljanje ZSO, da bi od tela sa ozbiljnim ovlašćenjima napravio praznu ljušturu i da bi poništio prvi briselski sporazum, što je i učinjeno prvom odlukom tog Ustavnog suda. Ali, ali neko sanja i mašta o tome da može biti sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom bez da se u slovo sprovede ono što je potpisano – vara se – poručio je Ðurić.

Dodaje da u Prištini ima puno običnih Albanaca, ne političara, koji drže do svoje reči i koje je malo i sramota što neki njihovi politički predstavnici potpisuju, a onda više od sedam godina beže od toga.

– Mi Srbi dobro pamtimo da je besa nekada imala ozbiljnu vrednost i verujem da za većinu ljudi još ima. Mi se trudimo da naše obaveze ispunimo, a napretka ne može biti dok ZSO ne bude sprovedena kako je dogovorena 2013. i 2015. godine – poručio je Ðurić.

Verujemo, kaže, da normalizacija može biti postignuta samo kroz implementaciju onoga što je već dogovoreno i postojeće sporazume.

– Imamo puno poštovanja prema naporima EU da unapredi diskusiju, ali očekujemo od članica EU da pošalju jasnu poruku Prištini da ako želimo da postignemo pravi progres mora da se ispuni ono što je dogovoreno za ZSO – rekao je Ðurić.

Sve dok pričamo može da dođe do progresa u budućnosti, naglasio je Ðurić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here