BEOGRAD – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio je danas rešenje “problema” sa Srbima i Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Po ugledu na Eugena Kvaternika, začetnika projekta stvaranja hrvatske pravoslavne crkve, i ustaškog poglavnika Ante Pavelića, koji je tu ideju pretočio u delo 1942. godine za vreme najvećeg pogroma Srba u NDH, Milo je obelodanio javnosti da i njegova vlast namerava da uradi nešto slično.

Đukanović je kazao da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

– Je li Crnoj Gori mesto u Evropi ili na drugoj strani – rekao je Đukanović na koferenciji za medije povodom dve godine mandata, koja se održava ispred rezidencije na Cetinju, prenose Vijesti.

On je, komentarišući posledice usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, poručio da je suštinska dilema oko tog akta – da li Crna Gora treba da unapređuje vladavinu prava.

 Da li Crna Gora treba da novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima, zameni zakone stare skoro pola veka, ja mislim da je odgovor – DA – rekao je Đukanović.

– Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se deo društva pobuni odgov je NE – istakao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

Zakon je, rekao je Đukanović, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na površini to je pitanje imovine, gde se država suočila sa otporom SPC.

– Sve što je neko na zakonit način stekao u Crnoj Gori srećno mu služilo. Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet deo države Crne Gore, koliko god se neko tome protivio – poručio je Đukanović.

Krije se iza korone

Odgovarajući na pitanje ima li njegove uloge u hapšenju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, istakao je da se oni nisu našli na meti državnih organa zbog svog poziva, već zbog toga što su smatrali da im pripada pravo da ne poštuju naredbe kojih se treba pridrzavati u borbi protiv koronavirusa.

– Ne moze biti privilegovanih, pa ni kad nose mantije – kazao je Đukanović.

Đukanović je potom rekao da se SPC proteklih nekoliko meseci sa nipodaštavanjem odnosila prema autokefalnosti CPC.

– Nije me to nimalo pokolebalo, govoriću i raditi sve do ostvarenja cilja koji je veoma pravedan, istorijski utemeljen i duhu ustavnih obaveza onoga ko se nalazi na čelu države. Ustavna obaveza je da svi zajedno radimo za stvaranje pretpostavke slobode veroispovijesti svakog verujućeg u državi pa i verujućih Crnogoraca – rekao je Đukanović i dodao da “verujući Crnogorci treba da budu ravnopravni sa drugim verujućim ljudima u Crnoj Gori”.

– Ja verujem da se lako možemo složiti da se ni jednoj verskoj zajednici pa ni SPC ne pripadaju ona prava koja ona danas želi za sebe da obezbedi, da uzima tuđu imovinu, da se odupire sudskoj proveri verodostojnosti katastarskih evidencija crkvene imovine, da izbegava kontrolisanje finansijskog poslovanja svake verske zajednice, to je obaveza i pravoslavne crkve i u matičnoj državi, ne pripada joj pravo da ne plaća porez, da ilegalno u Crnu Goru uvodi sveštenike i da u hramovima SPC gomila na stotine nelegalnih sveštenika – istakao je Đukanović.

Đukanović je potom rekao da SPC “ne pripada pravo da njeni velikodostojnici, kako sami kažu, predvode pobunjeni narod Crne Gore, a da pritom traže da budu partneri državi, sa kojojom traže da pregovaraju”.

On je rekao da će SPC biti uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje.

– Moraju da shvate da je dosta bilo tog cirkusa, da će imati pravo da budu verska zajednica koja će biti jedan uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje – naveo je Đukanović.

On je rekao da je SPC ponuđeno da budu “deo rešenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”

 Baš onakve kakva je postojala do 1918. godine. U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, ne mislim da je to dobro rešenje. Mislim da je bolje rešenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike. U tom slučaju poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve nacionalnih Crnogoraca jer mislim da bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim građanima – zaključio je Đukanović.

On je rekao i da su pažljivo čitali ocjene Fridom hausa i da će se potruditi da poprave “sve što može da zamagli suštinu” ,naglasivši da su autori izveštaja o Crnoj Gori nenaklonjeni vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here