BEOGRAD – Održavanje blajburške mise u Sarajevu uz direktan prenos na Hrvatskoj radio televiziji i podršku šefa diplomatije Hrvatske Gordana Grlića Radmana pokazuje da je ustaštvo potpuno legalizovano u državnim institucijama Republike Hrvatske i da se nad srpskim narodom ponovo nadvila pretnja od genocidnih tendencija naslednika Ante Pavelića koji su danas aktivniji nego ikad, izjavio je ministar za inovacije i lider Srpske narodne partije Nenad Popović

– Agresivno povampirenje ustaštva u godini kada ceo svet slavi jubilej 75 godina od Velike pobede u Drugom svetskom ratu nije slučajno. Podrška ministra spoljnih poslova Hrvatske blajburškim kvislinzima, emitovanje spota ustaške ikone Marka Perkovića Tompsona na državnoj televiziji Crne Gore, štampanje poštanske markice sa mapom NDH u Severnoj Makedoniji, kao i pohvala čistoće i pravilne upotrebe hrvatskog jezika u periodu NDH na času prikazanom na Radio televiziji Vojvodine, pokazuje da sve ustaše ipak nisu poražene u Drugom svetskom ratu – rekao je Popović.

Republika Hrvatska, najmlađa članica EU, ističe Popović, jedini je saveznik Hitlerove Nemačke koja nikada nije denacifikovana i kažnjena za zverstva počinjena tokom Drugog svetskog rata. Upravo u tome leži razlog zašto se današnje ustaše osećaju ohrabrene da slobodno promovišu svoje stavove i legitimizuju genocidnu ideologiju koja je dovela do stradanja milion Srba i Jevreja u NDH u Drugom svetskom ratu.

– Nažalost, danas svedočimo pokretanju novog talasa ustaštva u regionu u kojem zvanični Zagreb nije usamljen. Tome se otvoreno pridružio i režim u Podgorici koji sprovodi iste metode kao genocidna NDH pokušavajući da silom i represijom nad srpskim narodom i srpskom crkvom zatre svaki trag o postojanju Srba na tim prostorima – kazao je lider SNP.

Popović poručuje da Srbija više nikada neće bespomoćno posmatrati događaje koji prete da ugroze bezbednost srpskog naroda u okruženju, već će biti spremna da, uz pomoć svojih osvedočenih saveznika, stane u zaštitu svog naroda i obezbedi njegov miran opstanak na prostorima gde se vekovima govori srpskim jezikom i moli u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

– Nikome nećemo dozvoliti da silom zatire srpski identitet i otima srpske svetinje – zaključio je Popović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here