BANJA LUKA – Mladen Ivanić, počasni predsednik Partije demokratskog progresa, biće kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima, koji bi trebali biti održani do kraja ove godine u najvećem gradu Republike Srpske, potvrđeno je ’’Republici’’ iz više izvora u vrhu SDS-a i PDP-a.

Ivanićeva kandidatura rezultat je u zadnje vreme sve izraženijeg otpora ljudi iz rukovodstva SDS-a i PDP-a prema političkom delovanju Draška Stanivukovića, donedavno najozbiljnijeg opozicionog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, jer to delovanje i jedni drugi ocenjuju kao ’’neozbiljno i kontraproduktivno za kompletan opozicioni blok u Banjaluci’’.

Čelnici SDS-a i PDP-a imali su u zadnjih desetak dana dva susreta na kojima je bilo reči o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Banjaluke, a stav i jednih i drugih je da nisu spremni da rizikuju sa kandidaturom Stanivukovića, jer u političkom smislu, prema njihovom mišljenju, nije dorastao toj poziciji.

’’Republika’’ saznaje da je predlog da Mladen Ivanić bude kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke došao iz vrha SDS-a, a da su čelnici PDP-a tražili nekoliko dana kako bi mogli da ispipaju puls u banjalučkom Gradskom odboru PDP-a, ali i u poslaničkom klubu te partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske po pitanju Ivanićeve kandidature.

Izvor ’’Republike’’ u vrhu SDS-a tvrdi da su već na narednom sastanku predstavnici PDP-a  stali iza kandidature Mladena Ivanića za gradonačelnika Banjaluke, insistirajući da se do 19. maja formira tim koji će pristupiti izradi koalicionog sporazuma u kom će biti definisano u kojim opštinama i gradovima Republike Srpske PDP i SDS mogu ići sa zajedničkim kandidatima za pojedinačne funkcije.

’’Vidljivo je da je Ivanić kompromisno rešenje, jer ni u PDP-u niko ne želi da rizikuje sa Stanivukovićem, koji igra solo i mimo partijskih organa i pitanje je do kada će to u PDP-u, a posebno u Klubu poslanika PDP-a u NSRS  moći tolerisati. Mislim da bi Ivanićeva kandidaturura skinula ogroman teret sa leđa Borenoviću u njegovim saradnicima u PDP-u, jer bi se rešili Stanivukovićevih ucena, a istovremeno bi, sa Ivanićevom kandidaturom, mogli mobilisati članstvo, ali i dobar deo neopredeljenih birača u Banjaluci’’, tvrdi izvor ’’Republike’’ u vrhu SDS-a.

Mladen Ivanić je osnivač PDP-a. Rođen je u Sanskom Mostu 1958. godine.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluuci 1981. godine, a doktorirao sedam godina kasnije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Političku karijeru počinje 1988. godine, postavši član Predsedništva Socijalističke Republike BiH i na tom mestu ostaje do 1991. godine.

Partiju demokratskog progresa Republike Srpske (PDP RS) osnovao je 1999. čiji je predsednik bio 16 godina.  Od 2015. godine je počasni predsednik stranke.

Premijer Srpske je bio od 2001. do 2003. godine. Naredne četiri godine nalazi se na čelu bh. diplomatije, a od 2007. je delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na Opštim izborima 2014. sa 317.799 glasova izabran je za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Godinama ima dobru komunikaciju sa državnim rukovodstvom Srbije, a zvanični Beograd ga smatra jednim od najozbiljnih opozicionih političkih prvaka u Republici Srpskoj.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here