Šefovi država i vlada učesnica Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas su na Jahorini usvojili Deklaraciju u kojoj su, između ostalog, ponovili posvećenost regionalnoj saradnji i zajedničkim aktivnostima, kao prekretnici za razvoj stabilnosti i prosperiteta u regiji.

U ovom dokumentu navodi se da su učesnici duboko uvereni kako samo potpuna integracija celog regiona u EU služi najboljim interesima Evrope.

Neophodno je, ističe se, održati poticaj proširenja i kontinuiranu opredeljenost za reforme, te pojačati regionalnu saradnju i imati dobrosusedske odnose.

Takođe se navodi da zajednički rad s evropskim institucijama u regionu može ubrzati pozitivne promene na terenu.

“Učesnice samita u potpunosti su opredeljene da zajedno rade kako bi se efikasno suočile sa svim sigurnosnim pretnjama u regionu. Sigurnost jugoistočne Evrope glavni je preduslov za sigurnost i stabilnost kontinenta”, navodi se u usvojenoj Deklaraciji.

Učesnici posebno naglašavaju neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organizovanog kriminala, s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju”, stoji u Deklaraciji.

Zemlje učesnice Samita u Deklaraciji posebno podvlače jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP-a, kao i između ekonomija SEECP-a i EU, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jogoistočne Evrope.

“Učesnice su zbog toga u potpunosti svesne hitnosti potrebe za proširenjem povezansoti unutar regiona, kao regiona i EU. To podrazumeva poslovnu povezanot, digitalnu povezanost , razmene u oblasti kulture, povezivanje mladih i drugo, jer će se time stvoriti mogućnost celog regiona da se takmiči na globalnom tržištu”, stoji u Deklaraciji.

(RTVBN)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here