U Sarajevu se održava dvodnevni Samit Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi /SEECEP/. Na Јahorini će danas biti održana plenarna sednica šefova delegacija zemalja Samita.

Očekuje se usvajanje Agende i Deklaracije Samita koji bi trebalo da daju odgovore o boljem regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj i integracione tokove.

U ime domaćina skupa – Predsedništva BiH, predsjedavajući Milorad Dodik poručio je da je veoma važno da odnosi sa svim zemljama članicama procesa budu što je moguće bliži i dinamičniji.

U Sarajevo su doputovali premijerka Srbije Ana Brnabić i turski predsednik Redžep Tajip Erdoan. Stigao je i predsednik Albanije Iljir Meta, uprkos ranijoj odluci Ministarstva spoljnih poslova Albanije, koje je otkazalo učešće na samitu ministara.

U zgradi Predsedništva BiH priređena je i svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Samita.

Prisustvovali su predsednici Turske, Slovenije i Severne Makedonije, premijerka Srbije i premijer Bugarske. Danas stiže predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Turski predsednik je, tokom sastanka sa članovima Predsedništva BiH, izrazio spremnost da se, kako je naveo, oživi trojni mehanizam, odnosno, da se održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija.

Najviše pažnje na sastanku posvećeno je autoputu Beograd-Sarajevo i značaju koji će njegova izgradnja imati za BiH i sve zemlje u regionu, uključujući Tursku.

(RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here