– Nema nikakve ponude Amerikanca o razgraničenju – rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentarišući izjavu bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera da bi Beograd i Priština trebalo da “zgrabe” opciju razgraničenja dok je u ponudi, Vučić je naveo da nikakva ponuda Amerikanaca nije na stolu.

On je rekao da ne krije da bi voleo da se postigne trajni mir sa Albancima, ali i da nije siguran koliko je to realno.

– Uvek sam govorio da je to pitanje za Srbe i Albance, da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili – rekao je Vučić gostujući u jutarnjem programu RTS-a.

Navodi da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih sila teško da može da se dođe do rešenja.

„Ali kako da dođe do rešenja ako neko kaže ‘morate da nas priznate u okviru ovih granica i to je jedino rešenje’? Pre toga pravili su granice na račun Srbije kako su hteli. Na to ni oni ni zapadni deo javnosti nemaju odgovor i kažu – terajte dalje“, rekao je Vučić.

Govoreći o stavu Vašingtona prema Kosovu rekao je da su Trampovi saradnici otvoreniji za različita rešenja, jer oni nisu podržavali nezavisnost, ali naveo je da postoji drugi blok, “duboka država”, koji se i dalje drže čvrsto pritiska na Srbe i kojima je Srbija za sve kriva.

Komentarišući informacije da bi SAD mogle da se od septembra uključe u rešenje kosovskog problema, Vučić primećuje da su Amerikanci uvek bili uključeni u taj proces i da će se, bez Amerikanca, Rusa i drugih sila, teško doći do bilo kakvog rešenja.

Upitan šta za njega lično predstavlja Kosovo i Metohija Vučić je kazao da je to važna teritorija, i dodao – Ali mnogo važnije od teritorije je da tamo žive naši o kojima moramo da vodimo računa, da se izborimo za njihov opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Na pitanje da li bi smatrao ličnim porazom ako za vreme njegovog mandata ne bude bilo dogovora sa Albancima, rekao je da to ne bi doživeo tako, ali da bi volio trajni mir sa Albancima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here