Budući građanski zakonik u Srbiji legalizovaće pravo na eutanaziju, saznaje Politika.

List navodi da je poslije dve godine rasprave, vladina Komisija za izradu zakonika odlučila da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboljeli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost najbližih.

– Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi – navodi se u članu 86 Prednacrta građanskog zakonika.

U tom članu piše i da “zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost”.

Miodrag Orlić, koji je na čelu Komisije za izradu zakonika, izjavio je da bi čoveku trebalo omogućiti i pravo na dostojanstven završetak života, kada mu već zakoni garantuju pravo na dostojanstven život.

– Teško i neizlečivo oboleli imao bi mogućnost da odluči o prestanku agonije i stanja koje je teško, nepodnošljivo i izaziva samo muke i sažaljenje – rekao je Orlić.

O legalizaciji eutanazije u Srbiji prvi put će se javno raspravljati sledeće sedmice na savetovanju “Budvanski pravnički dani”, od 2. do 6. juna, koje organizuje Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske, navodi Politika.

Najavljeno je da će biti donesen poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju.

Konačnu odluku donosio bi sud, a eutanaziju bi izvršavali specijalizovani medicinski radnici.

(Agencije/RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here