Posle jučerašnjeg upada specijalnih jedinca tzv. kosovske policije, situacija na severu Kosova i Metohije je mirna, ali i dalje postoji izvesna napetost. Za danas u podne zakazan je protest u centru Kosovske Mitrovice.

Specijalne jedinice NjSO (nekadašnje ROSU) upale su u utorak ujutru na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije. Uhapšeno je 11 policajaca srpske nacionalnosti i devet civila iz Zubinog Potoka.

Privedena su i dva službenika UNMIK-a, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povrijeđenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primenili prekomernu silu. Među njima je bio i Razvigor Cvetić (1953), gluvonema osoba, koji je povređen kada je krenuo u prodavnicu. On je takođe zadobio teške povrede glave i lica tako što je, kako je naveo dr Zlatan Elek, šutiran čizmama u predelu nosa i desne orbitalne regije, udaran kundakom, a u predelu leđa šutiran čizmama od strane ROSU specijalaca.

Poslije pet sati policija se povukla, a prištinske vlasti su akciju pravdale borbom protiv korupcije i kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje svih jedinica Vojske i policije Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Zapadne sile su ocenile da je reč o prekoračenju mera.

Predstavnici Srba sa severa i Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakli su sinoć da ni poslednja brutalna akcija Prištine neće oterati Srbe iz Pokrajine i preneli poruku da će ih Srbija zaštititi.

Gradonačelnik severnog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić pozvao je građane sve četiri opštine na severu Kosmeta da što masovnije dođu na miran protest, danas u podne u centar Kosovske Mitrovice, odakle će, kako kaže, svi zajedno poslati poruku “da se nismo uplašili, da nećemo otići, jer odavde nema nazad”.

(RTS)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here