U sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu održana je pres konferencija predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik je rekao da je očigledan zastoj BiH u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza doveo do potpunog zastoja odlučivanja na zakonodavnom i izvršnom nivou.

On je rekao da je bh. pravosuđe zapalo u najveću krizu do sada.

– Ovo je nepotreban zastoj, pa i pitanje koje je važno, a to je put ka EU, nije uspelo to da otkloni – naveo je Dodik.

On je zahvalio EU na predanom radu na putu BiH ka Uniji, podsetivši da su evropski zvaničnici još ranije poručili da je neophodno što prije formirati Savet ministara.

– Danas se saopštava mišljenje za ono što čeka BiH. BiH želi put ka EU i status kandidata. Ranije smo imali dogovor sa Evropskom komisijom o tome šta treba da uradimo, a da već krajem godine uđemo u proces za status kandidata. Ta šansa je izgubljena – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je cilj uslovljavanja i blokada formiranja vlasti sprečavanje srpskog naroda da bude zastupljen na nivou BiH.

– Što se tiče moje pozicije kao predsedavajućeg Predsjedništva BiH i predsednika najjače političke partije, o izborima mogu reći da je narod dao podršku vladajućoj koaliciji koja je vrlo brzo u Republici Srpskoj formirala vlast. Republika Srpska je prva formirala vlast. Na nivou BiH se to nije desilo – naveo je on.

On je istakao da bošnjačka politička elita onemogućava legitimno predstavljanje Srba u zajedničkim institucijama, jer predstavnici iz Republike Srpske u Savetu ministara u tehničkom mandatu nemaju legitimitet.

Dodik je naglasio da bi Savet ministara trebalo vratiti u funkciju pomoćnog organa Predsedništva BiH.

– Umesto da članove Saveta ministara izaberu oni koji imaju za to ustavno pravo, neko je smislio da se mora provesti neka procedura. Sada smo dobili još jedan nivo koji komplikuje proceduru koja je ionako komplikovana. Oni koji su dobili većinsku podršku na izborima, predstavnici hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, trebalo je da izaberu svoje predstavnike. To srpskom narodu nije dozvoljeno – rekao je on.

Predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da uslovljavanja formiranja Saveta ministara članstvom u NATO nisu prihvatljiva, ponovivši da je sa ovim savezom moguća samo saradnja, ali nikako članstvo.

(RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here