Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije da je cilj današnje akcije na severu Kosmeta zastrašivanje Srba.

Vučić je rekao da su u akciji ROSU uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, najviše iz kosovske policije, u tri srpske opštine na severu Kosova i Metohije. Potvrdio je da su vojne i policijske jedinice u punoj pripravnosti.

– Јutros u 5.55 časova krenula je akcija kada su specijalci upali na teritoriju severa Kosmeta sa 73 vozila, uglavnom oklopnih, i dugim cevima. Јoš 50 vozila čeka u južnoj Mitrovici i još toliko na teritoriji Srbice od kojih je osam već upućeno na Zubin Potok – naveo je on i dodao da je reč o pokušaju potpune kriminalizacije srpskog naroda, koji je, istakao je, uznemireniji nego ikad.

Vučić je istakao da je najteže stanje u Zubinom potoku, gde se nenaoružani građani suprotstavljaju albanskim naoružanim jedinicama.

– Srbi nisu raspolagali naoružanjem, Albanci su im pucali iznad glava bojevom municijom. Imamo dokaze da su upadali u kuće i razbijali sve – rekao je Vučić.

On je rekao da postoje informacije da je pretučen i priveden jedan ruski državljanin – Miheal Krasnoščenko, radnik UNMIK-a i da su o tome obaveštene ruske vlasti.

Predsednik je rekao da će Vojska Srbije zaštititi srpski narod na severu Kosmeta ukoliko dođe do eskalacije sukoba ugrožavanja njihove bezbednosti.

Poručio je da će Srbija očuvati mir i da će uvek štititi svoj narod.

(RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here