Iako je od izbora prošlo više od šest meseci, Bosna i Hercegovina još nije dobila Savet ministara, a kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi ubrzo s obzirom na to da su i najveći optimisti u ovom trenutku digli ruke od ovog posla.

Niko od političkih zvaničnika u BiH juče nije znao odgovor na pitanje da li će i kada biti formiran Savet ministara BiH niti se ko usudio odgovoriti na pitanje da li se trenutno i šta radi na tome. Ono što je sigurno jeste da su pozicije manje-više iste kao i pre nekoliko meseci, odnosno da SDA i njihovi partneri i danas insistiraju na tome da se usvojio godišnji nacionalni plan za NATO, dok sa druge strane SNSD za to neće ni da čuje.

Iz nekoliko izvora potvrđeno nam je da će se, kako sada stvari stoje, na Savet ministara BiH čekati još mesecima, a vrlo verovatno sve dok se ne završi kongres SDA, koji je najavljen za 14. septembar ove godine s obzirom na to da bi pristajanje na formiranje Saveta ministara BiH bez usvajanja godišnjeg nacionalnog plana za NATO značilo da Bakir Izetbegović vrlo verovatno više ne bi bio na čelu SDA. Još jedna od kočnica pri formiranju Saveta ministara je i ta što SDA, ali i HZD žele da prvo završe posao sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH, što je takođe u ćorsokaku.

“U ovom trenutku niko ne može reći kada će biti formiran Savet ministara BiH. Ono što je činjenica jeste da sada ne funkcioniše ništa i da su stranci spremni da istrpe svašta kako bi došli do MAP-a, ali od toga neće biti ništa”, rekla je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH.

Ono što je zasad sigurno jeste da će novi Savet ministara BiH, kada se i ukoliko se formira, voditi Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a, te da će, pored ove stranke, okosnicu činiti HDZ i SDA, uz koju će vrlo verovatno biti i DF, a možda i SBB.

Iz SDA juče nismo uspeli dobiti komentar na temu formiranja Saveta ministara BiH i odgovor na pitanje da li je taj posao eventualno povezan sa kongresom ove stranke.

Fahrudin Radončić, lider SBB BiH, juče je rekao da će Predsedništvo ove stranke na sutrašnjoj sednici doneti odluku o tome da li će ova politička stranka pristati na ponudu SDA da bude dio vlasni na nivou BiH i Federacije BiH.

“Nakon toga naši će odgovori biti znatno precizniji i javnost će o njima biti potpuno informisana”, rekao je Radončić.

Inače, po ranije postignutom dogovoru, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima će pripasti po tri ministarstva, a resori su već podeljeni, međutim, iako je to dogovoreno pre više od mesec dana, od imenovanje Tegeltije još nema ništa.

I Predsedništvo HDZ-a nedavno je zauzelo stav da se odmah pristupi formiranju Saveta ministara BiH te da ne može biti nikakvog prolongiranja, a predsednik ove stranke Dragan Čović istakao je da će zatražiti sastanak sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se odmah, “bez daljih nadmudrivanja”, počelo sa uspostavljanjem Saveta ministara BiH.

“Zaista ne vidim rešenje u ovom trenutku, tim pre što mi niko od njih ne deluje da je spreman tražiti rešenje ili kompromis. Svi isključivo insistiraju na svojim stavovima. Mislim da će MAP ostati kao vrlo ozbiljna tema i dalje te kao glavni razlog zašto će biti veoma teško očekivati formiranje novog saziva Saveta ministara BiH u ovim okolnostima”, rekao je Mladen Ivanić, bivši član Predsedništva BiH i počasni predsednik PDP-a, u intervju za portal vijesti.ba.

(Nezavisne novine)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here