U mestu Miljevići u Istočnom Sarajevu danas će biti obeleženo 27 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike ЈNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika ЈNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika ЈNA je zarobljeno.

Od 42 poginula vojnika ЈNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Ovaj događaj od 2017. godine obeležava se u naselju Miljevići, umesto na mestu gde se napad dogodio, da bi se izbeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

(RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here