Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je period stradanja iza Srba i da dolazi vreme za srpsko ujedinjenje, naglasivši da na putu ujedinjenja Srpske i Srbije ima pomaka.

“Kroz istoriju su pokušavali da nas odvoje raznim terminološkim i geografskim oznakama. Za nas su često govorili da smo bosanski Srbi sa namerom da nas odvoje od matice, što nije tačno. Narodi, poput Hrvata i Slovenaca napravili su svoje gotovo etnički čiste države. Stoga je logično da i Srbi ispostave taj istorijski zahtev”, rekao je Dodik za “Srpski telegraf”.

Prema njegovim rečima, koliko god da je prošli vek bio vek stradanja, ovaj može da bude vek integracija i ujedinjenja srpskog naroda.

“Mnogi su protiv nas. Ima ih iz regiona, a i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način bez ikakvih stradanja i nasilja. Narod koji je veštački podeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života”, istakao je Dodik.

On je ocenio da na tom putu ujedinjenja ima pomaka.

“Prije desetak godina kada su Srbijom upravljali ambasadori, kada smo mi iz Republike Srpske dolazili kod lekara tretirani smo kao stranci. To sada više nije slučaj. Studenti iz Srpske su tretirani kao stranci. Sa ovom vlašću to više nije tako”, naveo je Dodik.

On kaže da veliki broj građana iz Republike Srpske želi da iskoristi pravo da dobije i pasoš Srbije, te napomenuo da i sam najčešće koristi taj pasoš.

“To je moja primarna identifikacija”, rekao je Dodik.

Na pitanje može li predsednik Rusije Vladimir Putin da pomogne spajanju Srpske i Srbije, Dodik je odgovorio da Moskva prvenstveno podržava međunarodno pravo, što se zasniva na činjenici da narodi moraju da se opredele kako žele da žive.

“To je pokazano na Krimu. Posle referenduma to je i urađeno. Na Kosovu toga naravno nije bilo. Rusija već čini ogromnu korist time što jača svoje kapacitete. Da je Rusija ranije imala ovu snagu koju ima sada u Putinovo vreme, pitanje je kako bi se stvari odvijale”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da mu je žao što Rusija nije imala sadašnju snagu kada su bombardovane Srbija i Republika Srpska. “Rusija neće biti po strani, ili se bar mi tako nadamo, ukoliko ponovo bude manifestacije nasilja prema Srbima”, rekao je Dodik.

Kada je reč o Kosmetu, konkretnim koracima i pomoći Putina oko tog pitanja, Dodik je rekao da Rusija ne priznaje samoproglašeno Kosovo, da ima pravo veta u Savetu bezbednosti i zna da, ukoliko bi neko učinio nešto protiv interesa Srba u Savetu bezbednosti, to ne bi dozvolili.

Dodik je podsetio da je Rusija stavila veto na predloženu britansku rezoluciju, čime je sprečeno da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom. “To je najbolji dokaz da će Rusija na globalnom planu uvek zaštititi interese Srba”, rekao je Dodik.

On je poručio da podržava politiku Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju Kosova i Metohije, dodajući da Vučić ima dovoljno kapaciteta i međunarodnog i ličnog.

“Nije neobično da zapadnjaci nametnu priču o raznim neophodnostima, ali mišljenja sam da treba dati priliku razgovorima onako kako je rečeno u Beogradu, a to je da bez ukidanja taksa nema dijaloga”, rekao je Dodik.

U osvrtu na proteste opozicije u Srbiji, Dodik je rekao da je Srbija demokratska zemlja, te da opoziciji nije zabranjeno da protestuje, ali da je svima zabranjeno da krše zakon.

“Tako je u svakoj državi sveta. Jedini način na koji možete dobiti politički legitimitet je da pobedite na izborima. Pitali ste za pritiske Zapada oko Kosova i Metohije, verujem da protestima žele da smanje pregovarački kapacitet Srbije, ne govorim da tako razmišljaju svi koji izlaze na ulice, ali da će to iskoristiti Zapad – hoće”, rekao je Dodik.

Na pitanje kakva je situacija u Sarajevu i da li će pre biti novih izbora nego što se formira Savet ministara, Dodik je rekao da je Sarajevo “jedna politička kaljuga i da to nije ništa novo”.

“Od Dejtona na ovamo se pokušava zakrpiti situacija, stvara se privid funkcionisanja, iako BiH nikada nije funkcionisala, nije bilo vlasništvo naroda koji tamo živi, već je bilo intervencija međunarodnog faktora. Bošnjaci i dalje žele da se predstave kao žrtve, što naravno nije istina, jer svi smo tamo žrtve”, rekao je Dodik.

(Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here