Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije sutra će u Briselu predsedavati samitu EU i Kine, saopšteno je iz Evropskog saveta.

U saopštenju se navodi da će samitu prisustvovati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Tusk je nakon poslednjeg sastanka Evropskog saveta o odnosima EU i Kine, koji je održan 21. i 22. marta, izjavio da je cilj samita sa kineskim predstavnicima dostizanje uravnoteženih odnosa, koji bi obezbedili poštenu konkurenciju i jednak pristup tržištu.

“U tom kontekstu, nadamo se da ćemo ubediti Kinu da uvrsti industrijske podsticaje kao ključni element reforme Svetske trgovinske organizacije”, rekao je Tusk.

Evropska komisija i Mogerinijeva izdali su zajedničko saopštenje pred samit u kojem ističu da ni EU, ni bilo koja njena članica ne mogu efikasno postići svoje ciljeve sa Kinom bez potpunog jedinstva.

Lideri EU i Kine pokušaće tokom samita da ojačaju bilateralnu saradnju, a razgovaraće o bilateralnim odnosima u vezi sa trgovinom i investiranjem, održivom razvoju, kao i o suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Tokom samita razgovaraće se i o situaciji na Korejskom poluostrvu, sporazumu o nuklearnom programu Irana, situaciji u Rusiji i Ukrajini, Avganistanu, o krizi u Venecueli, kao i o pitanjima u vezi sa situacijom u Mjanmaru.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here