Radovi na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, odnosno na izgradnji deonice kroz Srbiju, Sremska Rača-Kuzmin planirani su za jun, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

– Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i BiH, nego i za celi region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na deonici Sremska Rača-Kuzmin započnu u junu, u prisustvu tri predsednika – Aleksandra Vučića, Tajipa Erdogana i Milorada Dodika – rekla je Mihajlovićeva.

U saopštenju iz kabineta ministarke navodi se da je komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije Tašjapi potpisan 19. decembra 2018. godine.

Podseća se da je deonica Sremska Rača-Kuzimin duga oko 17 kilometara, a vrednost radova oko 220 miliona evra, dok je deonica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrednost radova je oko 830 miliona evra.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege, navodi se u saopštenju.

(Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here