Evropska unija ostaje važan partner za Rusiju i ne postoje objektivne prepreke za razvoj bilateralnih odnosa, uprkos pokušajima SAD da ih naruše, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je pred posjetu Luksemburgu za list “Luksemburg vort” istakao da može pouzdano da kaže da je EU bila i ostala važan trgovinski i ekonomski partner Rusije.

– Siguran sam da ne postoje objektivne prepreke za konstruktivnu saradnju Rusije i EU, uprkos postojećim poteškoćama i pokušajima SAD da uspore razvoj naših odnosa – rekao je Medvedev.

Ruski premijer podsetio je da Rusija i EU imaju mnoge istorijske, kulturološke, ekonomske i geografske veze, te naglasio da za Moskvu i Brisel postoji samo put saradnje, prenio je TASS.

Komentarišući izjave da u Luksemburgu nema entuzijazma kada je reč o sankcijama protiv Moskve, premijer Rusije rekao je da se to može objasniti činjenicom da ta zemlja ostaje privržena svojoj tradiciji u spoljnoj politici.

– Iskreno, ne vidim nimalo entuzijazma u vezi sa antiruskim sankcijama ni u drugim zemljama. Sankcije su uvedene nakon komplikacija u odnosima Rusije i Zapada kada su SAD i još nekoliko zemalja podržale državni udar u Kijevu u februaru 2014. godine – napomenuo je Medvedev.

Medvedev smatra da je cilj sankcija Rusiji bilo ugrožavanje ekonomije, ali da taj pokušaj nije uspeo.

On je ponovio da trenutne sankcije usporavaju razvoj odnosa Rusije i evropskih partnera, te da su zbog takvih mera svi na gubitku.

Govoreći o sankcijama Rusiji zbog prisajedinjenja Krima, ruski premijer je rekao da se ne može saglasiti sa procenom da je to “neophodan odgovor”, te da tako nešto nije potrebno ni stanovnicima Krima, niti Rusima u istočnoj Ukrajini.

(Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here