Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da će izbori za Evropski parlament u maju biti odlučujući i upozorava da je Evropa u opasnosti.

– Evropski izbori biće odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Evropa nikada kao sada nije bila tako neophodna još od Drugog svetskog rata, pa ipak, nikada Evropa nije bila u većoj opasnosti” – napisao je Makron u članku za “Gardijan”, “Di velt” i “El pais”.

Makron smatra da nacionalizam ne nudi ništa i da će biti odbačen.

Makron, između ostalog, predlaže uspostavljanje evropske agencije za zaštitu demokratije koja će obezbediti stručnjake koji će da štite izbore od manipulacija i zabraniće strano finansiranje evropskih političkih partija.

Makron, takođe, predlaže reviziju šengena i formiranje zajednične granične policije i evropske kancelarije za azil.

On se založio za zabranu rada kompanijama koje prete evropskim strateškim interesima i pozvao na tip politike “Evropa na prvom mestu”, kao što su to već učinile SAD i Kina.

U pokušaju da ubedi evropske građane da ne podržavaju nacionaliste Makron je pozvao evropske institucije i države da učestvuju u “Konferenciji za Evropu” do kraja godine. On ističe da bi cilj ove konferencije bio da predloži političke izmene bloka, uključujući reviziju postojećih sporazuma.

– U ovoj Evropi ljudi će ponovo imati kontrolu nad svojom sudbinom. U takvoj Evropi, uveren sam, i Britanija će imati svoje mesto – napisao je Makron.

(Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here